1,4,9.jpg

Lena Sandberg Johansson/ Lenasj

Jag skapar konstverk och bruksföremål i glas både för offentliga, privata miljöer och till utställningar. Teknikerna jag använder är främst gravyr, fusing, lampwork och målning.

Glaset är ett spännande material - både hårt och skört på en och samma gång. Att jobba med det påminner på många sätt om traditionell samisk slöjd: Att noggrant komponera ihop små bitar både till form och färg. Arbetet kräver mycket tanke, lugn och tålamod, det går inte att stressa fram något. Något jag fått med mig sedan barnsben genom min mor som var en skicklig slöjdare. Hon lät skapande, slöjd och konst bli en naturlig del i min uppväxt.

 Med mina verk förmedlar jag delar av mitt samiska arv och min kultur genom att kombinera former, färger och material. Att låta traditionella element från den samiska slöjden möta glaset, exempelvis en tvinnad skinnsnodd med en tofs av kläde, skapar spännande kontraster som leder betraktaren in i tankar om materialitet, form och kulturella uttryck. Inspirationen får jag från många olika håll – i naturen, vid en sprakande eld, av ett föremål, ett samiskt ord eller i mötet med människor.

 Sedan 2004 driver jag och arbetar heltid i mitt företag inom konsthantverk och slöjd. Hemma på gården i Jokkmokk har jag min ateljé med en butiksdel. Jag samarbetar med ett mindre svenskt glasbruk, som efter mina skisser och mått tar fram munblåsta glasprodukter till delar av mina kollektioner.

 Utöver det har jag studerat Lulesamiska språket, Samisk kultur och historia på högskola.
2014 blev jag utsedd till Asa Kitok stipendiat och med tillhörande utställning 2015 på Sámi Duodji